Zemiaky COLETTE
Cena od 1.3 € / kg
Colette je veľmi skorá konzumná odroda, ktorá vyniká pekným dlho oválnym, stabilným tvarom hľúz, hladkou šupkou, plytkými očkami a žltou farbou dužiny. Colette nemá sklon k černaniu dužiny, ku sfarbenie surovej dužiny a ku chrastavitosti. S ohľadom k dlhému obdobiu vegetačného kľudu si zachováva vysokú konzumnú hodnotu až do neskorej jari. Varný typ BA. Zistiť viacInformácie
Colette je veľmi skorá konzumná odroda, ktorá vyniká pekným dlho oválnym, stabilným tvarom hľúz, hladkou šupkou, plytkými očkami a žltou farbou dužiny. Colette nemá sklon k černaniu dužiny, ku sfarbenie surovej dužiny a ku chrastavitosti. S ohľadom k dlhému obdobiu vegetačného kľudu si zachováva vysokú konzumnú hodnotu až do neskorej jari. Varný typ BA.
Vzhľadom k svojmu výnimočnému dlhému obdobie pokoja má byť pripravená optimálne na sadenie, tj hľúzy by mali byť predklíčené. Treba ju sadiť skoro, ale do vyhriatej pôdy. Vzhľadom k rannému nasadzovanie hľúz volíme včasnú závlahu, čím je dosiahnuté vyššieho počtu nasadených hľúz. Colette ako aj ostatné odrody, je vďačná za harmonické hnojenie.
Postreky porastov proti plesni zemiakovej na vňati a na hľuzách a hnedej škvrnitosti listov (Alternaria sol.) sú potrebné najmä v prípade určenia na výrobu neskorého šalátového konzumu. Prvé postreky kontaktnými fungicídmi krátko pred alebo po zapojení riadkov event. podľa signalizácie nebezpečenstva plesne zemiakovej. Pri vysokom tlaku plesne je možné použiť aj systémové prostriedky. Plesni na hľuzách možné zamedziť predovšetkým plánovaným zničením vňate. Starostlivé okamžité osušenie hľúz chladným nočným vzduchom zabraňuje infekcii hľúz rôznymi skládkovými patogénmi a podstatne prispieva k udržaniu zdravotného stavu hľúz. Vozne so zemiakmi nesmú byť ponechané na slnku, alebo cez noc bez vetrania. Je potrebné rešpektovať hojivý proces u poranených hľúz (pri teplote 18 ° C je potrebné 14 dní, pri 12 ° C až 30 dní, pod 10 ° C prakticky nedochádza k žiadnemu hojenie). Nasleduje kontinuálne znižovanie teploty skladovania u konzumných hľúz okolo 5 ° C, u sadby na 2-4 ° C. Vzhľadom na dlhé obdobie kľudu si zachováva Colette vysokú stolovú hodnotu ešte dlho v zimnom období.