La Ratte a Corne de Gatte: Delikátne zemiaky s históriou

Nie sú zemiaky ako zemiaky! Aj medzi odrodami zemiakov sa nájdu také, ktoré  si získali povesť luxusného a gurmánskeho produktu. Dve z nich, La Ratte a Corne de Gatte, vynikajú nielen svojou nezameniteľnou chuťou, ale aj fascinujúcou históriou a jedinečnými vlastnosťami.


La Ratte: Francúzska delikatesa s bohatou históriou

Pôvod a história
Odroda La Ratte pochádza z Francúzska a jej pôvod siaha až do 19. storočia. Jej meno pravdepodobne odkazuje na tvar hľúz, ktoré pripomínajú drobné myši („rat“ vo francúzštine znamená potkan). Pestovanie tejto odrody začalo v oblastiach Bretónska a Normandie, kde ju farmári pestovali pre jej výnimočnú chuť a kvalitu.

V 20. storočí, po druhej svetovej vojne, sa pestovanie La Ratte dočasne obmedzilo, pretože poľnohospodári preferovali odrody s vyššími výnosmi. Odrodu však znovu objavili šéfkuchári, medzi nimi aj legendárny Joël Robuchon, ktorý použil La Ratte na prípravu svojho ikonického zemiakového pyré. La Ratte,  ktorý bol v 60. rokoch 20. storočia na pokraji zániku, si tak opäť vydobyl svoju slávu.

Vlastnosti a využitie
La Ratte je známa svojou podlhovastou hľuzou pripomínajucou tvar obličky, fazuľky alebo malej myšky, so zlatohnedou šupkou a maslovou dužinou. Jej jemná, orieškovo-maslová chuť vynikne najlepšie pri jednoduchých úprávach, ako je varenie v šupke, pečenie alebo dusenie. Výborne sa hodí do šalátov a ako príloha k mäsu i zelenine.

Pestovanie
La Ratte si vyžaduje starostlivú kultiváciu, no odmeňuje pestovateľov zemiakmi lahodnej chuti. Dlhšia skladovateľnosť a schopnosť zachovať si svoju chuť robí z tejto odrody luxusný produkt, ktorý oceňujú gurmáni po celom svete.


Corne de Gatte: Belgická tradícia

Pôvod a história
Odroda Corne de Gatte pochádza z Belgicka a je typickou regionálnou špecialitou. Jej meno, v preklade “kozí roh”, odkazuje na jej charakteristický zakrivený tvar. Pestovanie tejto odrody je tradičné v belgickom regióne Valónska, kde si ju po generácie uchovávali miestni farmári.

Vlastnosti a využitie
Corne de Gatte je podlhovastá odroda so svetloružovou šupkou a krémovou dužinou. Vyznačuje sa jemnou, orechovou chuťou, ktorá vyniká pri jednoduchých úprávach. Je obľúbená najmä v šalátoch, kde si vďaka pevnej konzistencii udrží svoj tvar. Výborne sa hodí aj na pečenie a grilovanie.

 

Pestovanie
Hoci Corne de Gatte nie je odrodou s vysokými výnosmi, jej chuť a jedinečný vzhľad ju robia vyhľadávanou medzi farmármi a gurmánmi. Výborne sa jej darí v stredne ťažkých pôdach a vyžaduje pravidelnú starostlivosť

 

Keřkovské rohlíčky: Československá legenda

Pôvod a história

Aj u nás existuje tradícia v rohlíčkových odrodách, konrétne v Čechách je to odroda Keřkovské rožky.ktorá bola vyšľachtená v roku 1940 v Keřkově. Ich tvar pripomína drobné rohlíčky, čo im prinieslo charakteristické meno. Táto odroda bola súčasťou sortimentu až do roku 1984, no kvôli nižším výnosom a menšej odolnosti voči vírusovým chorobám postupne zmizla z polí i obchodov.

V roku 1995 sa Keřkovské rohlíčky vrátili na zoznam povolených odrôd a získali ocenenie Zlatý klas na výstave Země živitelka. V posledných rokoch nesú aj označenie Regionálna potravina a ich pestovanie je sústredené najmä na Vysočine. Dopyt a záujem po tejto odrode je vďaka špecifickým vlastnostiam stále veľký.

 

Pôvod a história
Jej meno odkazuje na tvar drobných, podlhovastých hľúz, ktoré pripomínajú rohlíčky.

Vlastnosti a využitie
Keřkovské rohlíčky sú známe svojou jemnou dužinou, ktorá vyniká pri varenie v šupke. Ich lahodná, maslovo-oriešková chuť je ideálna na prípravu šalátov, no excelujú aj pečené alebo ako príloha k mäsu a rybám.

Pestovanie
Táto odroda vyžaduje stredne ťažkú pôdu a pravidelnú starostlivosť, no jej odolnosť voči chorobám a skvelá skladovateľnosť ju robí ideálnou pre domácich pestovateľov.

 

Odrody Ratte, Corne de Gatte a Keřkovské rohlíčky nie sú len zemiaky – sú to kulinárske poklady, ktoré spájajú históriu, tradície a výnimočnú chuť. Každá z týchto odrôd má svoj vlastný šarm a schopnosť zaujať nielen milovníkov zemiakov, ale aj šéfkuchárov. Ak hľadáte niečo viac ako bežné zemiaky, rozhodne by ste mali tieto poklady ochutnať